O udruzi “S vjetrom kroz tišinu”

Udruga „S vjetrom kroz tišinu“ osnovana je kao logičan slijed aktivnosti koje su se u organizaciji Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije i Udruge skipera Jadrana od 2003. godine provodile u sklopu projekta „S vjetrom kroz tišinu“, čija je misija povezivanje i integracija osoba s invaliditetom sa širom društvenom zajednicom kroz jedrenje te omogućavanje osobama s invaliditetom bavljenje rekreacijom na ravnopravnoj osnovi s ostalima. Tijekom vremena, projekt se toliko proširio i stvorio mnoge mogućnosti da je osnovana nova autonomna udruga s prepoznatljivim imenom „S vjetrom kroz tišinu“.

Cilj Udruge je doprinos zaštiti i razvoju nautičkog turizma, usmjeren osobama s invaliditetom (OSI) i djeci s teškoćama u razvoju (TUR).

Glavne aktivnosti Udruge su organiziranje i provođenje edukacije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju aktivnostima na, u, i oko mora. Aktivnosti na moru su plovidba, jedrenje, upravljanje plovilima te sve ostale vještine koje su potrebne za sigurnu plovidbu. Aktivnosti u moru su ronjenje na dah i s bocom i podvodna fotografija, a aktivnosti na kopnu su udičarenje s obale i s plovila. Sporedne su aktivnosti kojima će se udruga baviti edukacija u raznim drugim vještinama kao što je kulinarstvo, meteorologija, strani jezici, psihologija, a sve kao dodana vrijednost primarnom cilju Udruge.

Aktivnostima projekta „S vjetrom kroz tišinu“ težimo povećanju kvalitete života osobama s invaliditetom kroz ukidanje socijalnih i arhitektonskih barijera osoba s invaliditetom i ostalih osoba, koje su prisutne zbog poteškoća u komunikaciji, kulturoloških razlika i neinformiranosti.

Korisnici su osobe s invaliditetom, osobe s kroničnim nezaraznim bolestima, djeca s teškoćama u razvoju i djeca s posebnim potrebama, roditelji, zakonski skrbnici, skiperi, „šira zajednica.

Kraljevica

Mediteranski nautički centar Kraljevica

Mediteranski nautički centar Kraljevica zamišljen je kao mjesto kontakta i suradnje civilnog sektora, jedinica lokalne samouprave, poslovnog sektora te mjesto provedbe i praćenja aktivnosti koje su usmjerene populaciji osoba s invaliditetom.
Hrvatska je već prepoznata kao turistička destinacija, i nema razloga da ne bude prepoznata i kao destinacija za osobe s invaliditetom po uzoru na druge svjetske destinacije. Na primjer, u Francuskoj se otok Oléron (Engleski: Island of Oleron) naziva i Illehand (u slobodnom prijevodu otok hendikepiranih) i cijeli otok je prilagođen osobama s invaliditetom što arhitektonski, vizualno, zvučno.., te je kao takav svjetski poznato turističko odredište za osobe s invaliditetom.

Naš je cilj stvoriti mjesto na Jadranu koje će biti spremno primiti takve turističke goste: Naime, za provedbu cjelogodišnjih aktivnosti koje pored jedrenja i plovidbe na plovilu podrazumijevaju edukaciju OSI raznim vještinama kao što su meteorologija, kulinarstvo, strani jezici, podvodne aktivnosti, škola ribarenja, psihologija gosta…, potrebna je baza.

Također, Centar bi u dogledno vrijeme pronašao adekvatnu jedrilicu ili više jedrilica raznih klasa koje bi služile za edukaciju djece i mladih uz pomoć kvalificiranih trenera koji imaju iskustva u radu s djecom teškoćama u razvoju.

Važan segment je senzibilizacija društva o potrebama i mogućnostima OSI te na koji način rješavanjem fizičkih barijera i razvojem znakovnog jezika unaprijediti i poboljšati život pojedinca i obogatiti život zajednice.

Uz veliku podršku gradonačelnice Grada Kraljevice gđe. Nade Turine Đurić i investitora Sky Deal d.o.o. koji ulaže u gradnju nautičkih marina u Kraljevici i Bakarcu, stvorili su se preduvjeti da Kraljevica bude prepoznata kao referentna baza (nautički centar) za aktivnosti, turističke i praktične, na, u, i oko mora za osobe s tjelesnim i senzornim oštećenjem iz Hrvatske, regije i Europe.

Procjenjuje se da u Europskoj uniji živi oko 10% osoba s invaliditetom, što u brojkama znači oko 45 milijuna ljudi. Velik dio njih rado bi odmor proveo u Hrvatskoj, naravno, ako za to imaju uvjete.

Kronologija projekta "S vjetrom kroz tišinu"

Kronologija projekta “S vjetrom kroz tišinu”

Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije i Udruga skipera Jadrana od 2003. godine provode projekt animacijskog jedrenja gluhih pod nazivom “S vjetrom kroz tišinu”.

Idejni začetnici projekta su Damir Herega iz Udruge gluhih i nagluhih PGŽ i Slobodan Banašin iz Udruge skipera Jadrana. Od 2003. do 2014. godine svake se godine trećeg vikenda u mjesecu travnju održavala manifestacija “S vjetrom kroz tišinu”. Prva se održala u uvali Čikat s petero gluhih osoba i nekoliko jedrilica. Već sljedeće 2004. godine., projekt se nastavlja u Nerezinama i brojke kako u organizacijskom tako i u ljudskom pogledu počinju rasti. Radi smještajnih kapaciteta i broja plovila , broj gluhih sudionika ograničen je na 50 osoba jer pored njih na samom događaju sudjeluje veliki broj prijatelja, sponzora i svih onih koji doprinose viziji projekta “S vjetrom kroz tišinu”, njih ukupno 300-njak.

Dosadašnji rezultati provedbe projekta su zavidni:

 • desetak educiranih skipera
 • više desetaka educiranih gluhih osoba
 • dvadeset provedenih jednodnevnih i dvodnevnih treninga
 • četiri sudjelovanja na regatama
 • pripremljen materijal za Vodič
 • 11 organiziranih manifestacija s ukupno preko 1300 sudionika
 • nagrade: Erste fondacija – nagrada za socijalnu integraciju 2009; USAID / AED – priznanje Cro NGO programa; nagrada Gospodarske komore Primorsko-goranske županije; nagrada Primorskog radija – Primorsko jedro (proglašeni smo eventom godine)
 • snimljena su tri dokumentarna filma o projektu.
Aktivnosti Udruge "S vjetrom kroz tišinu"

Aktivnosti Udruge “S vjetrom kroz tišinu”

Jedrenje kao aktivnost zahtijeva uigranost i timski rad, te učestvovanje osoba s invaliditetom u takvim aktivnostima razvija njihov osjećaj za tim i povećava njihovo vlastito poimanje pripadnosti društvu. Osobama s invaliditetom ograničene su mogućnosti samostalnog upravljanja plovilima ali uz adekvatno osposobljeno vodstvo mogu bez ograničenja uživati u svim aspektima jedrenja. Na osnovi dosadašnjeg iskustva utvrdili smo da osobe s invaliditetom, prvenstveno tu mislimo na gluhe i nagluhe osobe, ne zaostaju u svladavanju osnova jedrenja za drugim osobama. Također smo uvidjeli pozitivne efekte ovog projekta koji su se u prvom redu iskazali prihvaćanjem gluhih i nagluhih jedriličara kao ravnopravnih nautičara.

Edukacija osoba s invaliditetom

Edukacija osoba s invaliditetom

Kako bi omogućili osobama s invaliditetom potpuni doživljaj jedrenja i timskog rada, potrebno bi bilo uspostaviti program edukacije. Program edukacije koji se provodi u sklopu projekta uključuje:

 • osnove jedrenja (teorija)
 • upoznavanje s jedrilicom krstašem
 • navigacija, orijentacija na moru i snalaženje na plovilu
 • prilagodbe pozicija na plovilu s obzirom na vrstu oštećenja OSI
 • komunikacija i vokabular znakovnog jezika
 • osnove meteorologije
 • čvorovi, sigurnost i osnovne mornarske vještine

Školom jedrenja za djecu i mlade senzornog oštećenja i djece s tjelesnim oštećenjem, učenjem znakovnog jezika i pojmova potrebnih u jedrenju te raznim drugim aktivnostima na i oko mora može se dovesti do boljeg i kvalitetnijeg života djece i mladih. S pozitivnim stavom naspram osoba s tjelesnim oštećenjem i osoba sa senzornim oštećenjem (gluhoća, sljepoća, nagluhost i slabovidnost) doprinijet ćemo većem broju dolazaka stranih gostiju bili oni bez ili s nekim oštećenjem.

Edukacija skipera

Edukacija skipera

S ciljem da se osobama s invaliditetom omogući kvalitetna edukacija i iskustvo na plovilu, pokrenuli smo i program osposobljavanja skipera (volonteri – članovi USJ) za rad s gluhim i nagluhim osobama. U suradnji s ostalim sudionicima drugih oštećenja stvoriti će se preduvjeti da i slijepe/slabovidne i osobe s tjelesnim oštećenjem također postanu dio programa edukacije skipera.

Dosadašnji Program za skipere uključuje edukaciju znakovnom jeziku, kulturi komunikacije s gluhima, tehnikama obraćanja pažnje, ophođenju i rješavanju problema u stresnim situacijama na moru, te načinu života gluhih i nagluhih osoba. Osim navedenog predavanja uključuju tehnike komunikacije, motiviranja, vođenja timova, prezentacije, ekspresivnosti te rada s djecom.

Edukacija obuhvaća predavanja, radionice i praktičnu komunikaciju s gluhim i nagluhim osobama.Kroz ciklus edukacije za skipere u sklopu projekta prošlo je preko 20 skipera članova USJ.

Praksa - jedrenje

Praksa – jedrenje

Nakon teorijske edukacije članova posada senzornih i tjelesnih oštećenja te skipera volontera, nastavlja se s praktičnom edukacijom – treninzima jedrenja na jedrilicama krstašima. Radi se o jednodnevnim i dvodnevnim treninzima na čarter jedrilicama u posadama od 6 – 10 osoba s invaliditetom koje vodi skiper koji je uspješno prošao edukaciju. Na trening jedrenjima osobe s invaliditetom stječu dragocjeno iskustvo, uočavaju se problemi u komunikaciji, prostornoj orijentaciji, arhitektonskim preprekama na kojima treba raditi, razvijaju se novi pristupi, proširuje program teorijske edukacije, razmjenjuju se iskustva te se osobe s invaliditetom povezuju s lokalnom i nautičkom zajednicom.